Kategoriarkiv: Att vara kvinna

Mad woman in the attic

Igår läste jag med stor förtjusning och förfäran Karin Johannissons artikel om den kvinnliga kollapsen. Det är inte så länge sedan en kvinna vars högsta önskan inte var äktenskap, barn och hushåll betraktades som mer eller mindre galen. Beckomberga-galen. Lobotomi-galen. Hämtad av killarna i vita rockar och inspärrad. Sigrid Hjertén definierades som schizofren, en populär diagnos på den tiden, som verkar ha omfattat lite av varje, depressioner bland annat. Men även kvinnor med mildare besvär än Hjertén betraktades som galna för att de längtade efter att göra något annat än att bilda familj och foga sig i fållan.

Lite grand förklarar det den syn som fortfarande finns kvar, att riktiga kvinnor vill egentligen ägna sig åt hem och barn och inget annat. Nu pratar vi inte om galenskap längre, nu är det ordet naturligt som är definitionen. Det är naturligt för kvinnor att odla pelargoner, jobba deltid och kamma håret.

Jag får väl se det positivt förmodar jag. I början av förra seklet hade jag definierats som smått galen, nu är jag bara onaturlig. På sikt kanske jag till och med skulle definieras som tja, mänsklig?

Handboken i att vara kvinna

Apropå denna intressanta artikel i Svenskan, jag började fundera på vad som faktiskt är de absoluta grundkraven på vad en kvinna ska läsa. Spontant kom jag att tänka på ”Egalias döttrar” och ”Backlash”. Förmodligen bör man ha läst ”Det andra könet” (ligger i högen men jag kommer aldrig till skott) och ”The Vindication of Women” (som jag påbörjat men blev deprimerad av). Något av Kerstin Thorvall kanske? Alla kloka tankar emottages i kommentarerna.

Feminismens eller fåfängans framsteg?

Har idag provsuttit nya bilar. Numera finns det spegel i solskyddet även på förarsidan. I Blixten, min gamla bil, förväntades den som vara mest fåfäng sitta på passagerarsidan och låta bli att köra bil. Synnerligen opraktiskt när jag skulle kasta mig ur bilen och träffa kund och gärna ville se om färgerna satt ungefär där jag hade målat dem.

Men nu kan man alltså även som bilförare få göra en liten check innan man kliver ut.

Jag undrar så hur biltillverkarna resonerade. ”Män är så fåfänga nuförtiden”, eller ”Det finns visst kvinnor som kör bil nuförtiden”.